Scramble ja Scramble pudotuspeli ja tasadraivit -kisa

Tapahtuman / kisan nimi: Scramble, Scramble pudotuspeli ja tasadraivit

Kisan idea / pelimuoto:
Pelataan kolmi- tai nelijäsenisin joukkuein. Ryhmälle laskettu tasoitus on yleensä 15 % pelaajien yhteenlasketusta tasoituksesta

Kisan kulku / pelin säännöt:
Pelataan kolmi- tai nelijäsenisin joukkuein. Ryhmälle laskettu tasoitus on yleensä 15 % pelaajien yhteenlasketusta tasoituksesta. Osallistujat on usein mahdollista jakaa myös kohtuullisen tasavahvoihin ryhmiin, jolloin ryhmien tasoituksia ei tarvitse laskea. Pelimuodoksi käy niin lyöntipeli kuin pistebogey. Kaikki draivaavat. Sitten joukkue valitsee pallon, joka jatkolyöntiä ajatellen on parhaassa paikassa. Pallon viereen, esim. tuloskortin etäisyydelle, pannaan merkiksi griinihaarukka tai tii. Jos pelataan normaaleilla kesäsäännöillä, se pelaaja jonka pallo on valittu, lyö ensimmäisen jatkolyönnin. Muut pudottavat pallonsa mahdollisimman lähelle merkittyä kohtaa, ei kuitenkaan lähemmäksi lippua, ja suorittavat lyöntinsä. Suomessa on usein tapana sopia, että ns. talvisääntö on käytössä – jopa karheikossa (tällöin siis pallon saa aina asettaa) ja että jatkolyöntien suoritusjärjestys on vapaa. Jatkolyönneistä valitaan jälleen paras, sama jatkoprosessi – ja näin mennään aina reikään asti.
Edellä kuvatun scramblen heikkous on siinä, että jos ryhmässä on yksi poikkeuksellisen hyvä pelaaja, mies tai nainen, hänen lyöntinsä saattavat liiaksi dominoida ryhmän tulosta: valittu pallo on lähes aina hänen. Ja jokaiseen ryhmään ei riitä tähtiä. Tällaisen epäkohdan välttämiseksi scramblestä on kehitelty parannettuja versioita, mm. seuraavat kaksi.

Scramble 2: pudotuspeli
Ryhmän suuruus on neljä pelaajaa. Kaikki lyövät draivin. Edullisin valitaan jatkolyöntiä varten. Mutta nyt se, jonka pallo valittiin, putoaakin pois jatkolyönnin suorittajien joukosta. Kolme siis jatkaa. Jälleen valitaan paras lyönti ja sen suorittaja putoaa pois seuraavan lyönnin ajaksi, mutta draivin jälkeen odotuslistalle joutunut pääsee taas mukaan. Tämä malli sekä demokratisoi kisan että nopeuttaa sitä.