Miten lasken bogeypisteeni?

Pelaa 100 aktivointihaasteessa on kysytty, miten lasken bogeypisteeni golfkierroksella. Tässä lyhyesti apua pisteiden laskemiseksi.

Henkilökohtainen tasoitus

Golfharrastuksessa on käytössä tasoitusjärjestelmä, joka mahdollistaa sen, että harrastusta voi pelata eritasoiset henkilöt. Tasoitus mahdollistaa pelin pelaamisen yhdessä tasoittaen lähtötilanteen pelaajien kesken.

Kun pelaaja suorittaa green cardin ja liittyy Suomen Golfliiton alaisen golfseuran jäseneksi, hän aloittaa golfharrastuksen tasoituksella 54. Tasoitus on vertailuluku, joka kuvastaa pelaajan pelitaitoja. Tasoitus ei siis ole luku, johon pelaajan odotetaan aina pelaavan. Yksinkertaistettuna tasoitus kertoo, kuinka monta lyöntiä yli kentän ihannetuloksen eli parin pelaajan oletetaan pelaavan onnistuneella 18 reiän kierroksella. Reikäkohtaisesti tasoitus 54 tarkoittaa, että pelaaja lyö kullakin reiällä onnistuessaan keskimäärin kolme lyöntiä yli parin (tasoitus 54/18=3). Esimerkiksi par 4 -reiällä tasoituksella 54 pelaavan tavoitetulos on 7 (reiän par 4 lyöntiä + 3 tasoituslyöntiä).

Kun pelaajan taidot kehittyvät, hän suoriutuu yksittäisistä rei’istä ja koko kierroksesta tasoitustaan vähemmillä lyönneillä, jolloin hänen tasoituksensa laskee. Tasoitus mahdollistaa eri tasoisten pelaajien kilpailemisen toisiaan vastaan tasapäisesti.

Lisäksi Suomen golfkentille on annettu vaikeutensa ja pituutensa perusteella ns. Slope-luku, joka tasoittaa kentät vastaamaan toisiaan. Slopet annetaan sekä miehille että naisille erikseen jokaiselta lyöntipaikalta. Tämä yleensä lisää vielä annettavia tasoituslyöntejä.

Oman henkilökohtaisen tasoituksen (joka vaihtelee pelattujen kierroksien ja jätettyjen korttien mukaisesti) löytää esim. eBirdie sovelluksesta puhelimista (ohjeet golf.fi sivustolla ohjelman lautaukseen) tai oman seuran www-sivuilta tai kysymällä seuran toimistosta (caddiemaster).

Osallistuessa kisoihin suurin tasoitus on yleensä 36 (eli kaksi lyöntiä eteen jokaisella reiällä).

Tässä esimerkki pisteiden laskemiseksi:

Minulla on tasoitus 25,9 ja olen menossa pelaamaan Seaside-kenttää Pickalassa. Seurojen www-sivuilla, toimistoissa ja ilmoitustauluilla on pelattavan kentän slope-taulukot. Tulen pelaamaan ns. etulyöntipaikalta (etutee), jonka merkintänä on 48 ja olen nainen. Slope on minulle tällöin 28. Saan 28 tasoituslyöntiä kentän ihannetulokseen 72 (Par). Koska kentällä on 18 reikää, saan kaikilla väylillä 1 lyönnin eteen ja lisäksi 10 vaikeimmalla, jonka indeksi on 1-10 kaksi tasoituslyöntiä.

Pelattuani kentän lasken bogeypisteeni. Sen voi toki tehdä myös kentällä, mutta myös pelin jälkeen. Merkitsen nuo vaikeimmat 10 väylää tuloskorttiin ympyröimällä ne, jotta muistan millä väylillä saan kaksi tasoituslyöntiä. Kirjaan jokaisen pelatun väylän jälkeen lyömäni tuloksen väylän kohdalle. Kisoissa minun tulee myös kirjata nimeni, kilpailun nimi (jos sitä ei ole jo valmiina) sekä päiväys, tarkka tasoitukseni ja allekirjoittaa kortti omalla nimikirjoituksellani. Kisoissa yleensä kortit vaihdetaan toisen pelaajan kesken ja hänen kanssaan tarkistetaan kilpailun jälkeen, että tulokset täsmäävät. Tämän jälkeen toinen pelaaja, joka on kortin merkitsijä, allekirjoittaa kortin. Kortti palautetaan heti pelikierroksen jälkeen tulospalveluun.

Väylällä yksi, joka on Par 4 ja sen HCP vaikeusaste on 13 saan yhden tasoituslyönnin. Oma Par-tulokseni olisi 5, jonka tein ja saan siitä 2 pistettä. Jos olisin lyönyt 6 lyöntiä, olisin saanut 1 pisteen. 7 lyöntiä ei olisi antanut pisteitä.

Väylällä kaksi, joka on Par 4 ja sen indeksi 10 saan kaksi tasoituslyöntiä. Koska löin 5 lyöntiä saan 3 bogey-pistettä. Oma Par tulokseni olisi ollut 6 lyöntiä ja sillä olisin saanut 2 pistettä.

Väylällä kolme, joka on Par 3 ja sen HCP 15 saan yhden tasoituslyönnin. Löin viisi kertaa, joten pisteitä tuli 1.

Väylällä neljä, Par on 5 ja sen HCP 3, löin 7 kertaa. Saan väylällä kaksi tasoituslyöntiä, joten pisteitä saan 2.

Väylällä viisi, Par on 4 ja HCP 7 löin 7 kertaa ja sain tässä kaksi tasoituslyöntiä. Pisteitä saan yhden.

Väylällä kuusi, Par on 5 ja HCP 11 löin 7 kertaa, joten pisteitä tuli yksi (1 tasoituslyönti).

Väylällä seitsemän Par on 3 ja HCP 17 löin kuusi kertaa, joten en saa pisteitä (1 tasoituslyönti).

Väylällä kahdeksan Par on 4 ja HCP 9, löin 4 kertaa, joten saan 4 pistettä. 5 lyönnillä olisin saanut 3, 6 lyönnillä 2 ja 7 lyönnillä vielä 1 pisteen, koska saan kaksi tasoituslyöntiä.

Väylällä 9 Par on 4 ja HCP 18 (helpoin väylä), löin kuusi kertaa, joten pisteitä saan yhden.

Yhteensä ulos (etu yhdeksän väylää) tuli yhteensä 15.

Väylällä kymmenen Par on 4 ja HCP 4, löin kuusi kertaa ja pisteitä sain 2.

Väylällä yksitoista Par on 3 ja HCP 12, löin viisi kertaa ja pisteitä tuli 1.

Väylällä kaksitoista Par on 5 ja HCP 16, löin seitsemän kertaa, joten pisteitä saan 1.

Väylällä kolmetoista Par on 4 ja HCP 1 (kentän vaikein väylä), löin viisi kertaa, joten pisteitä tuli 3.

Väylällä neljätoista Par on 4 ja HCP 6, löin 4 kertaa, joten pisteitä saan 4.

Väylällä viisitoista Par on 4 ja HCP 5, löin 6 kertaa ja saan pisteitä 2.

Väylällä kuusitoista Par on 5 ja HCP 2, löin 8 kertaa ja pisteitä saan 1.

Väylällä seitsemäntoista Par on 4 ja HCP 8, löin 6 kertaa ja pisteitä saan 2.

Väylällä kahdeksantoista Par on 3 ja HCP 14, löin 3 kertaa ja pisteitä saan 3.

Yhteensä sisään (taka yhdeksän väylää) saan 19.

Kun lasken pisteeni yhteen, kertyi minulle yhteensä 34 bogeypistettä.

Usealla seuralla heidän järjestelmissään on ohjelma, johon pelitulokset voi syöttää ja se generoi bogeypisteet valmiiksi. Sähköisen tuloskortin voi lähettää hyväksyttäväksi omalle merkitsijälle. On kuitenkin hyvä ymmärtää pistelaskun periaatteet.

Mukavia Pelaa 100 – pelejä ja muistakaa aktivoida tasoituksenne, mikäli se ei vielä ole aktiivinen!

Kategoriassa Tiedotteet