Golfia kolmessa sukupolvessa

PERHE Elisabeth Spåren innostus golfiin voidaan jäljittää 80-luvun Englantiin saakka. Kahden upean golfkentän välissä asuminen sekä silloisen elämänkumppanin into lajia kohtaan herättivät kiinnostuksen, joka muuttui Suomeen muuton jälkeen rakkaaksi harrastukseksi.

Nyt 30 vuotta myöhemmin golfin saloihin on tutustutettu myös sisko Nina, siskontyttö Tea, Tean tytär Ella sekä Elisabethin oma tyttärentytär Ronja. Golfia pelataan siis jo kolmessa eri sukupolvessa ja siitä on tullut koko perheen yhteinen harrastus.

– Kyllä, minä innostin heidät mukaan. Ensin houkuttelin lajin pariin siskoni Ninan ja hänen miehensä, jotka ovat todella aktiivisia ja liikunnallisia. Ja nyt he ovat täysin hurahtaneita golfiin, Elisabeth kertoo.

Myös Ninalla on lämpimät muistot ensikokemuksista golfin parissa ja ensimmäinen golfkierros pelattiin peräti 15 000 kilometrin päässä Suomesta.

– Voisi sanoa, että golfin aloittamiseen vaikuttivat paljolti ympäristötekijät, sillä siskoni ja työkaverini ovat innokkaita golfareita. He puhuivat yhtenään lajin hienoudesta ja kuinka se on sosiaalista ja luonnonläheistä. Syyskuussa 2004 suoritin Green Cardin ja toukokuussa 2005 pelasin ensimmäisen täyden kierroksen Etelä-Afrikassa, jonka jälkeen olin täysin myyty lajille,” Nina muistelee.

Nuorempi sukupolvi innostuu

Ninan ja Elisabethin jalanjäljissä kentälle ovat eksyneet myös seuraavat kaksi sukupolvea. Pienin mukaan innostunut golfari on Elisabethin 10-vuotias tyttärentytär Ronja, jonka ensikosketus lajiin tuli, kun golfbägi oli vielä tyttöä isompi.

”Olen vienyt myös lapsenlapset mukaan golfkentälle, sillä mielestäni on tärkeää, että lapset oppivat pienestä pitäen, miten lajin pariin mennään ja miten klubilla toimitaan,” Elisabeth kertoo.

Ninan puolestaan on kannustanut golfiin sekä oman tyttärensä Tean että tyttärentyttärensä Ellan. Golfia tuleekin pelattua eniten juuri oman perheen kanssa.

”Suoritimme äidin kanssa yhdessä Green Cardin vuonna 2014 ja olenkin pelannut eniten juuri hänen kanssaan, sillä olemme yhtä hyviä pelaajia. Olen vielä sen verran keltanokka että pelaan mielellään lähes aina oman perheenjäsenen kanssa,” Ella kertoo. ”Paras yhteinen golfmuisto on, onnistunut kierros viime kesältä isovanhempien ja äidin kanssa – helle ei kerrankin haitannut peliä yhtään.”

Äiti Tea lähti mukaan golfkurssille tyttärensä kanssa tavoitteena oppia uusi laji, jonka parissa voi viettää aikaa nyt ja tulevaisuudessa.

”Ella innostui lähtemään alkeiskurssille ja otti minut mukaan. Green Cardin suoritettuani ostin ensitöikseni mailat ja päätin panostaa golfiin ajallisesti. Laji antaa hyvän syyn matkustella ja tutustua erilaisiin kenttiin myös ulkomailla sekä mukavaa ulkoilua perheen ja ystävien kanssa kauniissa maisemissa,” Tea sanoo.

Uuden lajin aloittaminen

Suvun naisten innostus golfiin lähti Elisabethin kautta, joka on osannut neuvoa ja kannustaa aloittelijoita. Perheen tuki auttaa uuden harrastuksen aloittamisessa ja helpottaa golfin ensiaskelia.

Elisabeth tietää tämän, sillä hän itse lähti kokeilemaan golfia täysin yksin.

”Kun itse lähti aloittelijana hieman suljetun tuntuiseen yhteisöön, niin kyllähän se vähän jännitti ennen kuin huomasi, että täällähän on kauhean mukavia ihmisiä ja täällä oppii helposti tuntemaan uusia ystäviä,” Elisabeth muistelee.

Elisabeth meni alkuaikoina usein pelaamaan joko yksin kahdella pallolla tai sitten palloränniin vieraiden ihmisten kanssa.

”Pelasin 90% ajasta entuudestaan tuntemattomien ihmisten kanssa ja se oli todella positiivinen kokemus – sadasta pelaajasta 99 olivat todella kannustavia ja mukavia.”

Ajan myötä lajin parista löytyi uusia ystäviä sekä lopulta myös luottamustehtävät Suomen Golfliiton hallituksessa ja Kurk Gof ry:n hallituksen puheenjohtajana. Elisabeth toimi myös puolitoista vuotta Suomen Golfliiton talouspäällikkönä. Ei siis ihme, että koko suku on houkuteltu terveellisen ja hauskan harrastuksen pariin.

”Pyrimme pelaamaan paljon yhdessä. Tea ja Ella ovat jäseniä samassa golfseurassa, ja pyritään käymään porukalla golfaamassa. Siskoni Nina ja hänen miehensä puolestaan pelaavat Kotkassa, ja varataan aina yhteinen aika, kun olen mökillä. Olemme myös reissanneet paljon yhdessä.”

Artikkeli on osa Suomen Golfliiton ja Ladygolfin Naiset Ensin –juttusarjaa, jossa kerrotaan ihanien naisgolfareiden tarinoita. 

Kategoriassa Tiedotteet